Joseph Roth: Das falsche Gewicht

Förra månaden hade jag min så kallade tyska månad. Det blev ovanligt många tyska böcker (på tyska). Tänkte åtminstone nämna en av dem. För några veckor sedan så greppade jag tag i Joseph Roths bok Das falsche Gewicht (svensk översättning: Den falska vikten).

Boken handlar om vågmästaren Anselm Eibenschüts som flyttar med sin fru Regina. Det framkommer att han är mycket olycklig och älskar inte sin fru, som var stor orsak till att han lämnade armén som han trivdes med. När han kommer dit så litar ingen av handlarna på honom, eftersom han beskrivs som ordningen själv. Livet blir värre för Anselm då hans fru visar sig vara otrogen med en av hans anställda. Och dessutom blir hans fru Regina gravid med älskaren. Han beger sig iväg till en av grannområdena och besöker skojaren Jadlowkers håla. Det finns en del ljusa stunder då han inser sin fascination för Jadlowkers kvinna Euphemia och han får en sorts besvarad uppskattning från henne. Men även den känslan bryts långsamt ner när han motsträvigt måste acceptera den gamla ordningen att Euphemias älskare har rätten till hennes sida under en lång period varje år (då vandraren kommer förbi för att sälja). Anslem dricker mer, men inte bara av ensamheten utan att cholera tar livet av människorna och de hänvisas av läkarna till att alkoholen ska rädda dem.

Den österrikiska Författaren har ett ganska allmänt känt berättarsätt och bokens innehåll är indelade i kortare snitt, eller flertalet kapitel där varje del behandlar antingen en känsla för huvudkaraktären, en viktig karaktär eller enstaka handling. Det var kanske inte min typ av bok, men var ganska lätt att hänga med och följa karaktärerna med hans ganska smarta kapitelindelning.

Roth berättar tydligt att Anselm Eibenschüts känner sig ensam, men ställer ändå frågor till sig själv om varför han gör det (där det är rätt uppenbart för läsaren vad som tynger honom, men inte han själv). Berättelsen är ganska dyster, trots att det finns några ljusa stunder för huvudpersonen. Man känner ganska tidigt om vilken väg handlingen börja dra sig åt. Exilförfattaren Joseph Roths känsla för liv och död verkar vara ett återkommande tema i hans böcker.

Dagens tanke: När ordningen blir kaotisk, så krävs det en radikal förändring för att ordningen skall återställas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s