Att skriva Hemtentamen

Nu är det dags för årets allra första hemtentamen. Det är både på gott och ont, men allt hänger på hur väl förberedd man är inför de kommande uppgifterna.

Det finns många olika sätt att visa sin kunskap.  Det vanligaste sättet är den klassiska salstentan, där du sitter i en sal med massa andra nervösa människor och ska skriva samma prov. Det är både på gott och ont. När det gäller saklig kunskap, där det finns ”rätt” och”fel” svar så tycker jag att detta är helt korrekt sätt att pröva sin kunskap på. Men… när det gäller ett diskussionsämne kan detta vara ett svårare medel. Hemtentamen är en möjlighet att sätta sig i lugn och ro och gå igenom sina svar utan större störmoment (beror på om man sätter sig på en lugn plats och arbetar).

Förberedelse, är en viktig del i processen. Ett gott råd är att läsa igenom sin kurslitteratur i god tid. Om du har följt kursen så borde det inte vara större problem, och du har redan läst de angivna sidorna inför tentamen. Det är ganska bra att ha ett ”hum” om vad det handlar om. Läs gärna igenom dina anteckningar från föreläsningarna eller frågorna du använt dig vid seminarierna. Sätt gärna ut markeringar på viktiga delar så det går snabbare att hitta dem sedan så du inte behöver söka efter det i panik. Hitta även en plats där du känner dig bekväm i och kan arbeta ostört. (Men det är personligt, en del klarar lättare att arbeta med ljud omkring sig).

Strukturera dig gärna! När det gäller regler för hemtentamen kan de variera, men det finns inga specifika regler. Fråga därför läraren innan de ger ut frågorna om vad som gäller. Viktigt att veta kan vara saker som: antal tecken/ord/sidor, om man ska skriva med frågan på sidan och det skall räknas in i antal tecken, om de kräver att man ska använda ALL kurslitteratur i från kursen… Och allt annat man kan tänka sig.

När ni skriver så är det även viktigt att man får med en analys och en form av argumentation för att arbeta fram dina ståndpunkter. Det är viktigt att svaren är välformulerade och att man hänvisar till kurslitteraturen som ni använt. Var TYDLIG i ditt språk!

Be gärna någon att läsa ditt arbete. Det är stor risk att man blir ”snöblind” av sitt egna språk och upprepningar. Men ack, tvivla inte på dig själv på grund av det. Fortsätt bara att skriv en text och redigera i efterhand. Bättre att du har en text framför dig som är redigerbar, än att inte har något att arbeta med alls. Och det är inget fel med att låta någon vän/syskon/förälder att läsa igenom din text. Även om det är en hemtentamen, så är inte ditt arbete ”hemligt”. Och det är dina egna ord, tankar och slutsatser, ingen annan som skriver. Det alltid bra att få lite input på saker man behöver bli bättre på. Det är det allra bästa sättet att kunna utvecklas språkligt.

Checklista innan man lämnar in:

 1. Har jag svarat på frågan/problemställningen?
 2. Är det en röd tråd igenom mitt svar?
 3. Har jag refererat rätt?
 4.  Följer de kraven som skolan/kursledaren angett för inlämningen? (bland annat när det gäller antal ord/tecken/sidor och så vidare)
 5. Kontrollera stavning. (men det är inte hela världen att man gör en del fel. Det är själva analysen och argumentationen som är det viktigaste.)

 

Och slutligen…
Försök lämna in i god tid INNAN deadline. Det är lätt hänt att tiden rusar förbi, precis som en vanlig salstentamen och man hamnar i sin egna drömvärld. Det är bättre att skicka in för tidigt än precis minuterna innan deadline. Man vet aldrig om saker och ting får fel. Mail kanske inte kommer fram. Och för guds skull SPARA ALLTID EN KOPIA I NÖDFALL!

Annonser

3 thoughts on “Att skriva Hemtentamen

 1. Tack vännen! Den lånar jag och delar med mig av till mina hyper nervösa klasskompisar du! Alltså ja gör reklam för din blogg 😛

  • Varsågod! Jag tänkte det vore bra att dela med mig så här i tentamensperioder. Jag vet att det är svårt att komma igång, men man ska inte ge upp. Och oftast skriver man bättre än vad man tror!

 2. Från en som rättat alldeles för många hemtentor (och för många är inte särskilt många; jösses vad tråkigt det är!): Håller med om allt du säger, vissa grejer kan känns som klyschor, men det stämmer bra. Några kommentarer:
  * Nummer 1: tro inte att du kan göra allt läsandet under veckan du har att skriva hemtentan. Många tror det. Och medan det i teorin kan tillåta dig läsa något mindre så funkar det inte. Du kan inte läsa in många veckors läsande på några dagar. Plus för att få högre betyg är det ofta bra att kunna referera till litteratur som inte verkar självklar på bara titeln/området.
  * Bra checklista där. Svårt att förstå hur många som faktiskt inte svarar på (hela) frågan i sina svar.
  * Plagiera inte! Vare sig medvetet (idiot!), eller omedvetet (alla meningar som tas direkt måste omges av citattecken). Mjukvaran vi använder för att kontrollera är idag så avancerad att den hittar även omskrivningar, samt ibland gamla inlämningsuppgifter även från andra universitet.
  * Grammatik spelar sällan särskilt mycket roll, men det ska givetvis vara förståeligt. Vissa brukar gnälla att de som kan engelska bättre får försprång, och då kan man bara titta på dem och nicka och säga att ”Ja, så är det. Några fler funderingar?”. Dock är det analysen som är det viktigaste och argumentationen som är det viktigaste, precis som du säger. Lämna dock inget som Word påpekar, det visar bara att du inte bryr dig.
  * De flesta som rättar är snälla, så ge oss anledning att ge bra betyg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s